Komplisert kaffe-historie
Kenya som kaffeland er en noe komplisert historie, dog ikke spesielt lang til tross for at Kenya grenser til landet som er kjent for kaffens opphav; Etiopia. Kaffe ble etablert i plantasjer i Yemen på Den arabiske halvøy på 1400-tallet, men ble etablert i Kenya først på slutten av 1800-tallet etter at Storbritannia sikret seg styre etter Berlinkonferansen i 1884 hvor kolonimaktene delte Afrika seg imellom.
Kaffeproduksjonen ble først etablert rundt Nairobi på britisk styrte gårder under strenge regler og kontroll, men plantasjene ble senere flyttet høyere opp i fjellene. På tidlig 1900-tallet startet kaffeauksjoner for kenyansk kaffe i London, og Coffee Board og Kenya ble etablert for å organisere industrien fra gården til prosessering og auksjonering av kaffen.
Frem til Kenyas løsrivelse fra Storbritannia på begynnelsen av 1960-tallet var produksjon og salg av kaffe under streng kontroll av myndighetene, noe som gav bøndene svært liten frihet og muligheter for å forbedre sin levestandard. I tiårene som fulgte organiserte mange bønder seg i kooperativer, noe som fortsatt er en utbrett modell i Kenya.
Selv etter løsrivelsen har salg av kaffe som råvare vært svært kontrollert over auksjoner, noe som har vært under kritikk fra flere kanter, da det har forhindret bønder i å forhandle direkte med kunder som oss. I 2006 ble det imidlertid åpnet for direkte handel, et så kalt «andre vindu». Dette gav private eksportører mulighet til å selge kaffe direkte til brennerier, noe som gir mer verdi til bøndene samt at de får betalt raskere enn om de skulle solgt via det statlig styrte Nairobi Coffee Exchange. I dag går fortsatt det aller meste av kaffen fra Kenya om NCE. Avhengig av kilde, 85 – 95%.
I dag er Kenya kjent for å produsere noe av den beste kaffen i verden. Variantene som er mest utbredt og etterspurt er de som har en fruktig, floral og syrlig smaksprofil. 150 000 småskalaprodusenter utgjør 2/3 av gårdene mens de resterende 1/3 er større gårder. Klima og jordsmonn er helt ideelt for kaffedyrking. Mineralrik, dyp vulkansk jord, rikelig med regn og de fleste kaffeproduserende områdene på 1400 – 2000 m.o.h. får kaffeplantene, Coffea Arabica, alt de trenger for å bære masse frukt helt til perfekt modning.