Kaffe i Kenya

Komplisert kaffe-historie

Kenya som kaffeland er en noe komplisert historie, dog ikke spesielt lang til tross for at Kenya grenser til landet som er kjent for kaffens opphav; Etiopia. Kaffe ble etablert i plantasjer i Yemen på Den arabiske halvøy på 1400-tallet, men ble etablert i Kenya først på slutten av 1800-tallet etter at Storbritannia sikret seg styre etter Berlinkonferansen i 1884 hvor kolonimaktene delte Afrika seg imellom.

Kaffeproduksjonen ble først etablert rundt Nairobi på britisk styrte gårder under strenge regler og kontroll, men plantasjene ble senere flyttet høyere opp i fjellene. På tidlig 1900-tallet startet kaffeauksjoner for kenyansk kaffe i London, og Coffee Board og Kenya ble etablert for å organisere industrien fra gården til prosessering og auksjonering av kaffen.

Frem til Kenyas løsrivelse fra Storbritannia på begynnelsen av 1960-tallet var produksjon og salg av kaffe under streng kontroll av myndighetene, noe som gav bøndene svært liten frihet og muligheter for å forbedre sin levestandard. I tiårene som fulgte organiserte mange bønder seg i kooperativer, noe som fortsatt er en utbrett modell i Kenya.

Kaffe som råvare. Tørket og klart til pakking.

Selv etter løsrivelsen har salg av kaffe som råvare vært svært kontrollert over auksjoner, noe som har vært under kritikk fra flere kanter, da det har forhindret bønder i å forhandle direkte med kunder som oss. I 2006 ble det imidlertid åpnet for direkte handel, et så kalt «andre vindu». Dette gav private eksportører mulighet til å selge kaffe direkte til brennerier, noe som gir mer verdi til bøndene samt at de får betalt raskere enn om de skulle solgt via det statlig styrte Nairobi Coffee Exchange. I dag går fortsatt det aller meste av kaffen fra Kenya om NCE. Avhengig av kilde, 85 – 95%.

I dag er Kenya kjent for å produsere noe av den beste kaffen i verden. Variantene som er mest utbredt og etterspurt er de som har en fruktig, floral og syrlig smaksprofil. 150 000 småskalaprodusenter utgjør 2/3 av gårdene mens de resterende 1/3 er større gårder. Klima og jordsmonn er helt ideelt for kaffedyrking. Mineralrik, dyp vulkansk jord, rikelig med regn og de fleste kaffeproduserende områdene på 1400 – 2000 m.o.h. får kaffeplantene, Coffea Arabica, alt de trenger for å bære masse frukt helt til perfekt modning.

På et kaffehus i Kenya hvor man smaker på kaffe som skal til Nairobi Coffee Excange for auksjonering.
Kaffeturer

Takk til sponsorer!

Tusen takk til våre sponsorer som gjorde det mulig for oss å reise til Melbourne, Australia for å konkurrere i World Barista Championship.

Les »
Ukategorisert

Ny Nord Fruktig!

Vi har nå fått inn nye bønner til Nord Fruktig, og denne gangen har vi gått for en bærtørket kaffe fra Yirgacheffe i Etiopia.

Les »
Kaffeturer

Norgesmester igjen!

Alexander gjorde det igjen. 31. mai gikk han på scenen foran et dommerpanel hos Fuglen Kaffebrenneri i Oslo. 

Les »
Kaffeturer

London Coffee Festival

Inntrykkene var mange og det føltes rart å igjen gå skulder til skulder med tusenvis av mennesker inne blant utstillere på en messe

Les »
kaffe kvinner sorterer
Kaffeturer

Kibari Estate

Dette er en familiegård som ligger i Nkubu by som ligger på østsiden av Mount Kenya innenfor Meru fylke. Kibari ligger i en av de mest fruktbare og mest vannrike delene av Afrika med te, kaffe og melkeproduksjon som de viktigste næringskildene.

Les »
Skroll til toppen

Velg din favoritt

Når vi leter etter kaffen vi skal ha i vårt utvalg, legger vi vekt på å ha en bredde i smaker og opprinnelsesland.  Alle har forskjellig forhold til smak og aroma, så vi har satt sammen en variasjon av abonnementer for at du skal kunne finne den kaffen du vil ha i postkassa!  
 

AMERIKASKaffe fra Amerika er en reise i smak og aroma!
Fra Brasil, verdens største kaffeprodusent, får du den kjente søte smaken av nøtter, sjokolade og moden frukt.
  Reiser man nordover til Colombia og Peru, finner man typisk mer kompleksitet, fruktighet og balansert syre.  I fjellene gjennom Mellom-Amerika, Panama, Costa Rica, Nicaragua osv. er det en symfoni av forskjellige arter, prosesseringsmetoder og spennende kultur og historie forbundet med kaffe.  I denne pakken får du mulighet att utvide og utforske paletten din.

AFRIKAS – Kaffe kommer opprinnelig fra Afrika. Nærmere bestemt sør for Sahara i fjellområdene forbundet med Riftdalen. Det er her man finner de originale artene i sitt perfekte habitat. Generelt er kaffe fra Afrika kjent for å være fruktig og kompleks. I ekstreme høydemeter over 2000 meter får kaffebærene utviklet den søte smaken i vulkansk, mineralrik jord.
Fra Etiopia velger vi ofte saftig, fruktige kaffe med frisk syre og floral aroma med aromaer som bergamott og sitrus, smaker som fersken og jordbær .
Kenya og Tanzania byr ofte på dypere bærsmak, tydelig syre og kompleks, fruktig aroma. Her finner du smaker såsom kan man tenke solbær, kirsebær, nyper og sort te.
Rwanda produserer mye moden fruktsmak, tenk rosin og kombinert med eple og stenfrukt. 

ESPRESSO –  Kaffen i dette abonnementet er valgt spesifikt for å gi en rik smaksbombe av en espresso.Vi handler kaffe med høy og jevn kvalitet på bønnene, noe som gjør at vi kan behandle kaffen forsiktig uten å brenne den så hardt at den blir bitter.  Dermed bevarer vi den komplekse smaken og aromaen som finnes i kaffen!  Vår espresso gir en veldig balansert og god smak i melkebaserte kaffedrikker.

ØKOLOGISK – Vi har til enhver tid et lite utvalg av Økologisk kaffe.  Folk flest er opptatt av miljøet, derfor finner vi økologisk kaffe med en smaksprofil som folk flest liker. Ofte søt, med rund smak og god syre. 

Få siste nyheter, kaffetips og gode tilbud rett i innboksen!