Colombia
Vi og et utvalg brennerier fra Europa, ble invitert av Forest
Coffee, vår nyeste leverandør av kaffe fra Colombia, som vi
hadde på besøk hos oss i sommer. Bakgrunnen var at det ble
arrangert en auksjon som alternativ for konkurransen Cup of
Excelence da denne ikke ble noe av. Målet var å løfte frem og
sette lys på den beste kvalitetskaffen og bøndene i Huila.
Flere organisasjoner, både offentlige og private samt
kaffeeksportører og agronomer var involvert i programmet den
uken vi var der.
Vi landet i Bogotá og startet med en utflukt og rundtur i byen før vi dro til Forest Coffee sitt hovedkontor for en kaffesmaking. Her var det diverse partier tilgjengelig i deres portefølje, inkludert koffeinfri kaffe som var på listen vår over kaffe vi var ute etter.
Neste morgen var vi på flyet mot Manizalez.
Koffeinfri kaffe
Fra flyplassen i Manizales gikk turen innom Decafecol hvor de fjerner koffein fra kaffe med den mest naturlige og skånsomme metoden tilgjengelig. Dette skjer i tre steg:
1. Prebehandling hvor kaffen dampes og forvelles for å åpne porer i kaffebønnene.
2. Ekstraksjon, hvor kaffen mettes med vann som er tilsatt Ethyl Acetate fra sukkerrørproduksjon. Vannet byttes ut 6 ganger før kaffen spyles ren med damp for å fjerne alle rester av EA.
3. Kaffen tørkes og kjøles ned før den polleres med en voks for å beskytte og forsegle fuktigheten. 97% av koffeinen blir fjernet, slik at det er ca. 0,05% i kaffen etter behandlingen. Prosessen tar ca. 24 timer.
Forest Coffee
Videre gikk turen til El Vergel Estate hvor Bayter-familien vokste opp og begynte å dyrke kaffe etter faren døde og avokadoplantasjen ble utslettet av en soppsykdom.
I dag driver brødrene Elias og Shady selskapet Forest Coffee med stor entusiasme for prosessering, promotering og eksport av spesialkaffe fra distriktene Tolima, Huila og Nariño.
De er svært opptatt av å løfte frem småprodusenter og har startet prosjekter som Forest Academy og Huila Condor utelukkende med kaffe fra kvinnelige bønder.
Gjennom prosjektet får de kunnskap og hjelp til å forbedre kvalitet, tilgang til markedet og betalt mellom 15% og 20% over markedspris direkte på konto.
Vi har første parti i hus og har forpliktet oss til et langvarig samarbeid.
Vi plantet et eget tre på El Vergel Estate.
Re Forest
På El Vergel fikk vi være med på første dag av prosjektet Reforest hvor 30-40 bønder ble invitert til prosesseringsanlegget for å bli introdusert og invitert til å være med. Prosjektet er en del av Forest Academy som går ut på å dele kunnskap om og jobbe mot en mer bærekraftig og lønnsom drift for alle. Alle bøndene signerte tilbudet og ble med!
Med det nye og moderne anlegget får de stor kapasitet og drifter svært miljøvennlig. Fra tradisjonelt forbruk av rundt 60 liter vann per kilo prosessert kaffe, vil de nå forbruke 0,6 liter! Dette med at vannet blir sirkulert og gjenbrukt.
Hele anlegget drives av solcellepanel.
Prosessering
Vi fikk se hele prosessen fra innhøstede bær, via floating, depulping, fermentering og tørking. Lærte mer om de forskjellige metodene og hvordan de påvirker smak og andre egenskaper.
Vi fikk være med på å sortere ut og sette et lite parti med Geisha kaffe til skreddersydd fermenteringsprosess etter eget ønske. Vi gikk for vasket, karbonisk maserasjon i 48 timer med kontrollert tørking. Så får vi se om det smaker når vi får den tilsendt etter tørking og pakking.
En svært lærerik og inspirerende dag. Neste dag var det avreise kl. 03:30!
Besøkte gårder
Turen gikk fra Manizalez til Bogotá så Pitalito.
I Pitalito besøkte vi først Cadefihuila hvor de mottar kaffen fra Condor-prosjektet, hvor vi fikk smake på mange av partiene.
Fra Pitalito gikk veien videre til gården El Paradisio hvor vi møtte Cecilia og Orlando som leverer kaffe til Condor. Her fikk vi se plukkerne komme og levere inn dagens fangst, få veid opp og få dagens lønn.
Vi fikk se kaffen gå videre til depulping og fermentering før det ble middag sammen med bøndene og plukkerne på langbord.
Her fikk vi anledning til å spørre om hverdagen deres, arbeidsforhold og livet generelt. En sterk og nyttig innsikt i veien mot å forstå hva kreves av innsats og krefter av alle som er involvert i kaffe fra frøet til koppen.
Legg til din overskrift her
Neste dag begynte smakingen og kvalitetsvurderingen av kaffen som skulle til auksjonen. Dette var et svært profesjonelt opplegg inne på en teknologisk høyskole hvor det er en egen linje for kaffeutdanning.
30 bidrag skulle bli 15 etter to dager med smaking og poengskåring. Veldig intenst, lærerikt og med stor ærefrykt med at 15 bønder med fantastisk kaffe ble stemt ut av auksjonen.
Videre var vi på utflukt til San Agustin, kjent for de arkeologiske utgravningene der. Her skulle vi få lære mer om bærekraftig agrokultur og hvordan spesialkaffe og den økonomiske muligheten dette markedet kan gi, kan være en motivator for den yngre generasjonen.
En av de høyst rangerte partiene kom fra en ung bonde i San Agustin, og vi besøkte gården hans her.
Auksjon
Så var det tid for auksjon!
Vi kom inn i et rom fult av kaffebønder og budgivere fra andre brennerier og kaffeeksportører. Guvernøren i Huila var til stede, og det var skikkelig profesjonell produksjon på hele opplegget.
Vi var plassert foran scenen og var forberedt på å by på ett lite parti. Vi var heldige og fikk landet to små partier av fantastisk god kaffe. Skikkelig god følelse å kunne kjøpe kaffen rett fra bøndene og dele gleden med de.
Vinnende lot på auksjonen gikk for 81,79 USD per kilo!
Litt utenfor vårt budsjett..
Colombia var en intens reise med masse opplevelser, 8 flyvninger og hundrevis av mil i bil og buss.
Vi er svært takknemlige for muligheten.