Kaffe fra Etiopia og Kenya
I februar var vi i Etiopia og Kenya på jakt etter fantastisk, fruktig kaffe handlet så direkte som mulig fra der den er dyrket. Det ble en tur hvor vi lærte mye om hvordan kaffe som handelsvare blir kontrollert, og om hvordan vi handler kaffe påvirker de som dyrker og høster den. Etter utfordringer i transport som følge av pandemien har vi endelig fått i hus tre forskjellige kaffe vi gleder oss til å sende ut, og fortelle historiene bak.
Direkte handel
I Nord Brenneri tilstreber vi å kunne tilby et bredt utvalg spesialkaffe som byr på unike smaksopplevelser og historier. Alltid sporbar tilbake til vaskestasjon, gård, kooperativ og bonde. Vi ønsker å handle kaffen vår så direkte fra gården som mulig for å kunne ha helt tydelig sporbarhet på hvem som får betalt hvor mye og når. En etisk handel med mulighet til å påvirke levestandarden til de som dyrker og jobber med kaffen i større grad enn når vi handler via agenthus og auksjoner. Derfor har vi i flere år handlet hovedvolumet av kaffen vår direkte fra gård i Brasil, i fjor var vi i Etiopia og kjøpte mye av kaffen vår direkte fra vaskestasjoner der og i år dro vi altså til Kenya for å se på mulighetene for å importere direkte. Kjent som «Second window».
Kaffe fra auksjon
Rundt 90% av all kaffe som eksporteres fra Kenya går via den statlig styrte auksjonen Nairobi Coffee Exchange. Som relativt ferske i faget hva angår direktesourcing av kaffe, la vi opp til å være åpne for å handle kaffe via auksjon om vi ikke lyktes med å gjennomføre en handel med en privat eksportør. Derfor hadde vi avtalt kaffesmaking og guidet tur på kaffegård og tørkemølle via det etablerte kaffehuset Dormans utenfor Nairobi by.
Vava
Vi smakte oss gjennom hundrevis av kaffe og valgte oss ut noen potensielle kandidater som vi var villig til å by på.
Parallellt kommuniserte vi med noen private kaffeeksportører, blant andre en vi hadde vært i kontakt med tidligere gjennom felles bekjente. Vava Angwenyi. Kvinnen bak Vava Specialty Coffee, et privat selskap som eksporterer, brenner, underviser og konsulterer hele verdikjeden; fra gården til koppen. Dette med et overordnet mål om å heve, spesielt kvinner i kaffes kunnskap, muligheter og posisjon i bransjen.
Hun er også en av skaperne av organisasjonen Gente del Futuro i samarbeid med Africans Plantations Kilimanjaro og Oro Molido – Antioquia Colombia. Sammen takler de det som er kaffebransjens kanskje største utfordringer; lønnsomhet for bøndene og rekruttering av den yngre generasjonen. Organisasjonen gir en stemme til de yngre og tilbyr de en unik mulighet til en utdanning innen kaffeindustrien, samlet kunnskap fra Colombia, Tanzania og Kenya som styrker muligheten for en karriere innen kaffe. Etter mye masing og insistering fra vår side klarte vi å få avtalt et møte i hennes fullstappede kalender.
Kaffe med mening
Et par timer gjennom små landsbyer, vakre landskaper og gjørmete veier kom vi frem til hva som er Vavas kurssenter og kaffelaboratorie. En relativt anonym bygning midt ute på en slette i nærheten av grensen til Tanzania. Innredet minimalistisk med alt nødvendig utstyr for prøvebrenning og smaking av kaffe og prosjektor for undervisning.
Vava snakket mye om sine humanitære og sosiale prosjekter, hvordan vi som kaffekunder kan være med å påvirke industrien og løfte bøndene ut av det gamle, kolonialistiske systemet og mentaliteten.
Vi fikk smake kaffe fra tre forskjellige gårder. To fra Kenya og én fra Tanzania. I spesialkaffeverdenen har det vært en trend hvor det foretrekkes en type smaksprofil; mye solbær, sitrus og eple i smaksnotene. Artene som produserer disse smakene er SL28 og SL38. Med det har mangfoldet blitt smalt og gjort det vanskelig for bønder å jobbe arter spesielt tilpasset klimaet og jordsmonnet der de er.
Vi hadde som mål å finne kaffe litt på siden av den typiske smaksprofilen. Litt for å skille oss litt fra massen, og fordi vi tror våre kunder er modne for nye smaker.
Les mer om kaffene vi valgte og historiene rundt i egen artikkel.