Jakten på direktehandlet kaffe

Kaffe fra Etiopia og Kenya

I februar var vi i Etiopia og Kenya på jakt etter fantastisk, fruktig kaffe handlet så direkte som mulig fra der den er dyrket. Det ble en tur hvor vi lærte mye om hvordan kaffe som handelsvare blir kontrollert, og om hvordan vi handler kaffe påvirker de som dyrker og høster den. Etter utfordringer i transport som følge av pandemien har vi endelig fått i hus tre forskjellige kaffe vi gleder oss til å sende ut, og fortelle historiene bak.

Direkte handel

I Nord Brenneri tilstreber vi å kunne tilby et bredt utvalg spesialkaffe som byr på unike smaksopplevelser og historier. Alltid sporbar tilbake til vaskestasjon, gård, kooperativ og bonde. Vi ønsker å handle kaffen vår så direkte fra gården som mulig for å kunne ha helt tydelig sporbarhet på hvem som får betalt hvor mye og når. En etisk handel med mulighet til å påvirke levestandarden til de som dyrker og jobber med kaffen i større grad enn når vi handler via agenthus og auksjoner. Derfor har vi i flere år handlet hovedvolumet av kaffen vår direkte fra gård i Brasil, i fjor var vi i Etiopia og kjøpte mye av kaffen vår direkte fra vaskestasjoner der og i år dro vi altså til Kenya for å se på mulighetene for å importere direkte. Kjent som «Second window».

Kaffe fra auksjon

Rundt 90% av all kaffe som eksporteres fra Kenya går via den statlig styrte auksjonen Nairobi Coffee Exchange. Som relativt ferske i faget hva angår direktesourcing av kaffe, la vi opp til å være åpne for å handle kaffe via auksjon om vi ikke lyktes med å gjennomføre en handel med en privat eksportør. Derfor hadde vi avtalt kaffesmaking og guidet tur på kaffegård og tørkemølle via det etablerte kaffehuset Dormans utenfor Nairobi by.

Vava

Vi smakte oss gjennom hundrevis av kaffe og valgte oss ut noen potensielle kandidater som vi var villig til å by på.
Parallellt kommuniserte vi med noen private kaffeeksportører, blant andre en vi hadde vært i kontakt med tidligere gjennom felles bekjente. Vava Angwenyi. Kvinnen bak Vava Specialty Coffee, et privat selskap som eksporterer, brenner, underviser og konsulterer hele verdikjeden; fra gården til koppen. Dette med et overordnet mål om å heve, spesielt kvinner i kaffes kunnskap, muligheter og posisjon i bransjen.

Hun er også en av skaperne av organisasjonen Gente del Futuro i samarbeid med Africans Plantations Kilimanjaro og Oro Molido – Antioquia Colombia. Sammen takler de det som er kaffebransjens kanskje største utfordringer; lønnsomhet for bøndene og rekruttering av den yngre generasjonen. Organisasjonen gir en stemme til de yngre og tilbyr de en unik mulighet til en utdanning innen kaffeindustrien, samlet kunnskap fra Colombia, Tanzania og Kenya som styrker muligheten for en karriere innen kaffe. Etter mye masing og insistering fra vår side klarte vi å få avtalt et møte i hennes fullstappede kalender.

Kaffe med mening

Et par timer gjennom små landsbyer, vakre landskaper og gjørmete veier kom vi frem til hva som er Vavas kurssenter og kaffelaboratorie. En relativt anonym bygning midt ute på en slette i nærheten av grensen til Tanzania. Innredet minimalistisk med alt nødvendig utstyr for prøvebrenning og smaking av kaffe og prosjektor for undervisning.

Vava snakket mye om sine humanitære og sosiale prosjekter, hvordan vi som kaffekunder kan være med å påvirke industrien og løfte bøndene ut av det gamle, kolonialistiske systemet og mentaliteten.

Vi fikk smake kaffe fra tre forskjellige gårder. To fra Kenya og én fra Tanzania. I spesialkaffeverdenen har det vært en trend hvor det foretrekkes en type smaksprofil; mye solbær, sitrus og eple i smaksnotene. Artene som produserer disse smakene er SL28 og SL38. Med det har mangfoldet blitt smalt og gjort det vanskelig for bønder å jobbe arter spesielt tilpasset klimaet og jordsmonnet der de er.
Vi hadde som mål å finne kaffe litt på siden av den typiske smaksprofilen. Litt for å skille oss litt fra massen, og fordi vi tror våre kunder er modne for nye smaker.

Les mer om kaffene vi valgte og historiene rundt i egen artikkel.

Kaffeturer

Takk til sponsorer!

Tusen takk til våre sponsorer som gjorde det mulig for oss å reise til Melbourne, Australia for å konkurrere i World Barista Championship.

Les »
Ukategorisert

Ny Nord Fruktig!

Vi har nå fått inn nye bønner til Nord Fruktig, og denne gangen har vi gått for en bærtørket kaffe fra Yirgacheffe i Etiopia.

Les »
Kaffeturer

Norgesmester igjen!

Alexander gjorde det igjen. 31. mai gikk han på scenen foran et dommerpanel hos Fuglen Kaffebrenneri i Oslo. 

Les »
Kaffeturer

London Coffee Festival

Inntrykkene var mange og det føltes rart å igjen gå skulder til skulder med tusenvis av mennesker inne blant utstillere på en messe

Les »
kaffe kvinner sorterer
Kaffeturer

Kibari Estate

Dette er en familiegård som ligger i Nkubu by som ligger på østsiden av Mount Kenya innenfor Meru fylke. Kibari ligger i en av de mest fruktbare og mest vannrike delene av Afrika med te, kaffe og melkeproduksjon som de viktigste næringskildene.

Les »
Skroll til toppen

Velg din favoritt

Når vi leter etter kaffen vi skal ha i vårt utvalg, legger vi vekt på å ha en bredde i smaker og opprinnelsesland.  Alle har forskjellig forhold til smak og aroma, så vi har satt sammen en variasjon av abonnementer for at du skal kunne finne den kaffen du vil ha i postkassa!  
 

AMERIKASKaffe fra Amerika er en reise i smak og aroma!
Fra Brasil, verdens største kaffeprodusent, får du den kjente søte smaken av nøtter, sjokolade og moden frukt.
  Reiser man nordover til Colombia og Peru, finner man typisk mer kompleksitet, fruktighet og balansert syre.  I fjellene gjennom Mellom-Amerika, Panama, Costa Rica, Nicaragua osv. er det en symfoni av forskjellige arter, prosesseringsmetoder og spennende kultur og historie forbundet med kaffe.  I denne pakken får du mulighet att utvide og utforske paletten din.

AFRIKAS – Kaffe kommer opprinnelig fra Afrika. Nærmere bestemt sør for Sahara i fjellområdene forbundet med Riftdalen. Det er her man finner de originale artene i sitt perfekte habitat. Generelt er kaffe fra Afrika kjent for å være fruktig og kompleks. I ekstreme høydemeter over 2000 meter får kaffebærene utviklet den søte smaken i vulkansk, mineralrik jord.
Fra Etiopia velger vi ofte saftig, fruktige kaffe med frisk syre og floral aroma med aromaer som bergamott og sitrus, smaker som fersken og jordbær .
Kenya og Tanzania byr ofte på dypere bærsmak, tydelig syre og kompleks, fruktig aroma. Her finner du smaker såsom kan man tenke solbær, kirsebær, nyper og sort te.
Rwanda produserer mye moden fruktsmak, tenk rosin og kombinert med eple og stenfrukt. 

ESPRESSO –  Kaffen i dette abonnementet er valgt spesifikt for å gi en rik smaksbombe av en espresso.Vi handler kaffe med høy og jevn kvalitet på bønnene, noe som gjør at vi kan behandle kaffen forsiktig uten å brenne den så hardt at den blir bitter.  Dermed bevarer vi den komplekse smaken og aromaen som finnes i kaffen!  Vår espresso gir en veldig balansert og god smak i melkebaserte kaffedrikker.

ØKOLOGISK – Vi har til enhver tid et lite utvalg av Økologisk kaffe.  Folk flest er opptatt av miljøet, derfor finner vi økologisk kaffe med en smaksprofil som folk flest liker. Ofte søt, med rund smak og god syre. 

Få siste nyheter, kaffetips og gode tilbud rett i innboksen!