Kaffe rundt Hawassa
I februar 2019 satte vi oss på et fly, nesten direkte, til Etiopia. Nesten direkte betyr i denne sammenhengen det som kalles en “teknisk mellomlanding” i Sverige. Vi trodde det betydde påfylling av bensin, men fra å nyte et nesten tomt fly, fikk vi oss en skikkelig nedtur da flyet fylte seg opp med folk, og ikke bare bensin i Arlanda.
Målet med turen vår å etablere kontakt med et par lokale kaffefolk og agenter som kunne hjelpe oss å få kjøpt og fraktet kaffe direkte fra Etiopia til Norge. I mange år har vi samarbeidet med forskjellige agenthus og kaffeselskaper i Europa, nå var vi klare for å gjøre det sjøl også i Etiopia.
Flyturen varer i ca. 10 timer, med mellomlanding, og det betyr at man er fremme ca. klokka seks lokal tid i Addis Abbeba. Addis er ikke verdens mest høytliggende hovedstad, den tittelen innehar Bogota med 3300 moh, men på 2300 moh er det definitivt mer merkbart å gå opp en lang trapp enn i mer hjemlige trakter.
Vi valgte å møte med et stort internasjonalt agenthus første dag i Addis. Dessverre var opplegget lite aktuelt for oss, vi innså raskt at dette var for mye større selskaper, de hadde ikke sporbarheten og oppfølgingen vi ønsket å ha for å være føle oss sikre på at dette var hel ved i alle ledd.
Tidlig dagen etter sto vi derfor igjen på Bole airport i Addis, denne gangen på innenlandsterminalen, for å fly til Hawassa, Etiopias nest største by.
Hva er egentlig greia med Etiopia?
I forkant av denne turen var vi alle veldig nysgjerrige på hvordan man kunne sammenstille ideen om et av verdens fattigste land, med alt det positive folk forteller om Etiopia. Vi har tidligere reist i mange utviklingsland, og det innebærer som oftest en ekstrem forskjell mellom fattig og rik, slummer, tydelig og åpenbar fattigdom som krever mye kognitiv dissonans for å komme seg helskinna gjennom med en viss selvfølelse inntakt. Og i noen land ganske mye sikkerhetsplanlegging.
I selve Addis er det fort gjort å ramle på konklusjonen at dette gjelder Etiopia også. Det er skyskrapere ved siden av blikktakskur, ved siden av halvbygde betongklosser ved siden av åpne områder hvor det tilsynelatende oppholder seg folk med mer eller mindre å gjøre både dag og natt. Det føles trygt og godt, også selv om man skiller seg ganske godt ut fra mengden, men forskjellen mellom fattig og styrtrik var til å ta å føle på.
Åpenbaringen kom først da vi satt på flyet og så utover flyplassen til Etiopias nest største by, det var en asfaltflekk, en grusgangvei og en parkeringsplass med jordekke. That’s it.
De neste dagene tilbrakte vi rundt 3-4 timer sør for denne byen, i et område mange kaffekjennere vet mye om. Yirgacheffe, Sidamo og Gedeo er alle kjente områder for oss som er glad i spesialitetskaffe. Og det unike med Etiopia, i det minste i disse områdene, ble mye tydeligere, det er på mange måter et tilsynelatende lykkelig jordbrukssamfunn. Folk har esler, jordhytter og en jordflekk. Nå skal ikke jeg anta noe om andre menneskers lykke uten å kjenne dem, og det er jo ganske kolonialt og påtatt å komme til et av Afrikas fattigste land og påstå både det ene og andre, kun basert på få dagers opphold, men jeg synes kanskje Andreas sa det best i sitt eget Facebookinnlegg.
Vaskestasjoner
De neste dagene besøkte vi 3 vaskestasjoner i disse områdene, samt en mølle og en sorteringssentral. Vi fikk møte utrolig mange flotte folk, som jobbet og bodde i noen av verdens beste kaffeområder.
Kibicha
Ligger i byen Yirgacheffe. Eid av familien Birhanu, som har jobbet med kaffe i over 30 år i Etiopia. Ungene til den opprinnelige grunderen, 9 av dem, jobber for det meste i kaffe fortsatt. Men flere har startet sine egne eksport eller importselskaper eller kaffebarer, både i Etiopia, men også i Amerika og Midt Østen.
Galana Abaya
Ligger 1 times kjøretur unna Yirgacheffe, langt oppi skogene ovenfor. Er planlagt som et sted for kaffeturisme og med fremtidig cuppingrom, gjestehus og mye muligheter for fremtidig læring og spennende turer hit i årene som kommer. Er koblet opp mot færre gårder enn Kibicha og Dumerso, men da det ligger enda høyere opp, og er lengre inn i skogen, er det mye spennende vi har smakt fra nettopp denne stasjonen. Eid av samme familie som Kibicha.
Dumerso
Eies av en av søstrene til Surrafael og Yohannes som driver Kibicha og Galana Abaya. Denne vaskestasjonen er ganske kjent, og har i flere år levert kvalitetskaffe til mange kjente agenter og brennerier, også i Europa.
Hvor går veien videre for samarbeidet?
Nå som vi har besøkt stasjonene og sett kvaliteten, møtt menneskene og funnet ut av potensiale. Går veien videre til bestilling. Vi kommer til å kjøpe inn rundt 6 tonn kaffe fra familien Birhanu i 2019. Det vil fordele seg på 6-7 lot’er som alle vil være tilgjengelig i spesialutvalget vårt både på kaffebarene, hjemmesiden og for alle kunder.