Etiopiatur ‘19

Kaffe rundt Hawassa

I februar 2019 satte vi oss på et fly, nesten direkte, til Etiopia. Nesten direkte betyr i denne sammenhengen det som kalles en “teknisk mellomlanding” i Sverige. Vi trodde det betydde påfylling av bensin, men fra å nyte et nesten tomt fly, fikk vi oss en skikkelig nedtur da flyet fylte seg opp med folk, og ikke bare bensin i Arlanda.

Målet med turen vår å etablere kontakt med et par lokale kaffefolk og agenter som kunne hjelpe oss å få kjøpt og fraktet kaffe direkte fra Etiopia til Norge. I mange år har vi samarbeidet med forskjellige agenthus og kaffeselskaper i Europa, nå var vi klare for å gjøre det sjøl også i Etiopia.

Flyturen varer i ca. 10 timer, med mellomlanding, og det betyr at man er fremme ca. klokka seks lokal tid i Addis Abbeba. Addis er ikke verdens mest høytliggende hovedstad, den tittelen innehar Bogota med 3300 moh, men på 2300 moh er det definitivt mer merkbart å gå opp en lang trapp enn i mer hjemlige trakter.

Vi valgte å møte med et stort internasjonalt agenthus første dag i Addis. Dessverre var opplegget lite aktuelt for oss, vi innså raskt at dette var for mye større selskaper, de hadde ikke sporbarheten og oppfølgingen vi ønsket å ha for å være føle oss sikre på at dette var hel ved i alle ledd.

Tidlig dagen etter sto vi derfor igjen på Bole airport i Addis, denne gangen på innenlandsterminalen, for å fly til Hawassa, Etiopias nest største by.

Dumerso vaskestasjon - eiers av søsteren til Yohannes og Surfaael

Hva er egentlig greia med Etiopia?

I forkant av denne turen var vi alle veldig nysgjerrige på hvordan man kunne sammenstille ideen om et av verdens fattigste land, med alt det positive folk forteller om Etiopia. Vi har tidligere reist i mange utviklingsland, og det innebærer som oftest en ekstrem forskjell mellom fattig og rik, slummer, tydelig og åpenbar fattigdom som krever mye kognitiv dissonans for å komme seg helskinna gjennom med en viss selvfølelse inntakt. Og i noen land ganske mye sikkerhetsplanlegging.

I selve Addis er det fort gjort å ramle på konklusjonen at dette gjelder Etiopia også. Det er skyskrapere ved siden av blikktakskur, ved siden av halvbygde betongklosser ved siden av åpne områder hvor det tilsynelatende oppholder seg folk med mer eller mindre å gjøre både dag og natt. Det føles trygt og godt, også selv om man skiller seg ganske godt ut fra mengden, men forskjellen mellom fattig og styrtrik var til å ta å føle på.

Åpenbaringen kom først da vi satt på flyet og så utover flyplassen til Etiopias nest største by, det var en asfaltflekk, en grusgangvei og en parkeringsplass med jordekke. That’s it.

De neste dagene tilbrakte vi rundt 3-4 timer sør for denne byen, i et område mange kaffekjennere vet mye om. Yirgacheffe, Sidamo og Gedeo er alle kjente områder for oss som er glad i spesialitetskaffe. Og det unike med Etiopia, i det minste i disse områdene, ble mye tydeligere, det er på mange måter et tilsynelatende lykkelig jordbrukssamfunn. Folk har esler, jordhytter og en jordflekk. Nå skal ikke jeg anta noe om andre menneskers lykke uten å kjenne dem, og det er jo ganske kolonialt og påtatt å komme til et av Afrikas fattigste land og påstå både det ene og andre, kun basert på få dagers opphold, men jeg synes kanskje Andreas sa det best i sitt eget Facebookinnlegg.

Veien fra Hawassa til Yirgacheffe
Det vanligste transportmiddelet i Etiopia

Vaskestasjoner

De neste dagene besøkte vi 3 vaskestasjoner i disse områdene, samt en mølle og en sorteringssentral. Vi fikk møte utrolig mange flotte folk, som jobbet og bodde i noen av verdens beste kaffeområder.

Kibicha

Ligger i byen Yirgacheffe. Eid av familien Birhanu, som har jobbet med kaffe i over 30 år i Etiopia. Ungene til den opprinnelige grunderen, 9 av dem, jobber for det meste i kaffe fortsatt. Men flere har startet sine egne eksport eller importselskaper eller kaffebarer, både i Etiopia, men også i Amerika og Midt Østen.

Galana Abaya

Ligger 1 times kjøretur unna Yirgacheffe, langt oppi skogene ovenfor. Er planlagt som et sted for kaffeturisme og med fremtidig cuppingrom, gjestehus og mye muligheter for fremtidig læring og spennende turer hit i årene som kommer. Er koblet opp mot færre gårder enn Kibicha og Dumerso, men da det ligger enda høyere opp, og er lengre inn i skogen, er det mye spennende vi har smakt fra nettopp denne stasjonen. Eid av samme familie som Kibicha.

Dumerso

Eies av en av søstrene til Surrafael og Yohannes som driver Kibicha og Galana Abaya. Denne vaskestasjonen er ganske kjent, og har i flere år levert kvalitetskaffe til mange kjente agenter og brennerier, også i Europa.

Hvor går veien videre for samarbeidet?

Nå som vi har besøkt stasjonene og sett kvaliteten, møtt menneskene og funnet ut av potensiale. Går veien videre til bestilling. Vi kommer til å kjøpe inn rundt 6 tonn kaffe fra familien Birhanu i 2019. Det vil fordele seg på 6-7 lot’er som alle vil være tilgjengelig i spesialutvalget vårt både på kaffebarene, hjemmesiden og for alle kunder.

Liten rast på veien - folk over alt
Kibicha vaskestasjon - Kaffe herfra kommer til salgs senere i år
Kaffeturer

Takk til sponsorer!

Tusen takk til våre sponsorer som gjorde det mulig for oss å reise til Melbourne, Australia for å konkurrere i World Barista Championship.

Les »
Ukategorisert

Ny Nord Fruktig!

Vi har nå fått inn nye bønner til Nord Fruktig, og denne gangen har vi gått for en bærtørket kaffe fra Yirgacheffe i Etiopia.

Les »
Kaffeturer

Norgesmester igjen!

Alexander gjorde det igjen. 31. mai gikk han på scenen foran et dommerpanel hos Fuglen Kaffebrenneri i Oslo. 

Les »
Kaffeturer

London Coffee Festival

Inntrykkene var mange og det føltes rart å igjen gå skulder til skulder med tusenvis av mennesker inne blant utstillere på en messe

Les »
kaffe kvinner sorterer
Kaffeturer

Kibari Estate

Dette er en familiegård som ligger i Nkubu by som ligger på østsiden av Mount Kenya innenfor Meru fylke. Kibari ligger i en av de mest fruktbare og mest vannrike delene av Afrika med te, kaffe og melkeproduksjon som de viktigste næringskildene.

Les »
Skroll til toppen

Velg din favoritt

Når vi leter etter kaffen vi skal ha i vårt utvalg, legger vi vekt på å ha en bredde i smaker og opprinnelsesland.  Alle har forskjellig forhold til smak og aroma, så vi har satt sammen en variasjon av abonnementer for at du skal kunne finne den kaffen du vil ha i postkassa!  
 

AMERIKASKaffe fra Amerika er en reise i smak og aroma!
Fra Brasil, verdens største kaffeprodusent, får du den kjente søte smaken av nøtter, sjokolade og moden frukt.
  Reiser man nordover til Colombia og Peru, finner man typisk mer kompleksitet, fruktighet og balansert syre.  I fjellene gjennom Mellom-Amerika, Panama, Costa Rica, Nicaragua osv. er det en symfoni av forskjellige arter, prosesseringsmetoder og spennende kultur og historie forbundet med kaffe.  I denne pakken får du mulighet att utvide og utforske paletten din.

AFRIKAS – Kaffe kommer opprinnelig fra Afrika. Nærmere bestemt sør for Sahara i fjellområdene forbundet med Riftdalen. Det er her man finner de originale artene i sitt perfekte habitat. Generelt er kaffe fra Afrika kjent for å være fruktig og kompleks. I ekstreme høydemeter over 2000 meter får kaffebærene utviklet den søte smaken i vulkansk, mineralrik jord.
Fra Etiopia velger vi ofte saftig, fruktige kaffe med frisk syre og floral aroma med aromaer som bergamott og sitrus, smaker som fersken og jordbær .
Kenya og Tanzania byr ofte på dypere bærsmak, tydelig syre og kompleks, fruktig aroma. Her finner du smaker såsom kan man tenke solbær, kirsebær, nyper og sort te.
Rwanda produserer mye moden fruktsmak, tenk rosin og kombinert med eple og stenfrukt. 

ESPRESSO –  Kaffen i dette abonnementet er valgt spesifikt for å gi en rik smaksbombe av en espresso.Vi handler kaffe med høy og jevn kvalitet på bønnene, noe som gjør at vi kan behandle kaffen forsiktig uten å brenne den så hardt at den blir bitter.  Dermed bevarer vi den komplekse smaken og aromaen som finnes i kaffen!  Vår espresso gir en veldig balansert og god smak i melkebaserte kaffedrikker.

ØKOLOGISK – Vi har til enhver tid et lite utvalg av Økologisk kaffe.  Folk flest er opptatt av miljøet, derfor finner vi økologisk kaffe med en smaksprofil som folk flest liker. Ofte søt, med rund smak og god syre. 

Få siste nyheter, kaffetips og gode tilbud rett i innboksen!