Klippfisk og kaffe

Byttehandel mellom kontinenter

Hvorfor liker vi nordmenn nøttete, kraftig og fyldig kaffe egentlig?

Helt siden tidlig 1800 tall har Norge sendt klippfisk til Brasil.  Klippfisk er jo nasjonalretten i Portugal, og noe som også spises hyppig i mange andre latinamerikanske land. Og når portugiserne spiser Bakalo, så betyr jo det at Brasilianerne gjør det også.

Når lastebåtene dro nedover med tørrfisk, måtte de fylle opp båten med noe på vei tilbake. Nå vet jeg ikke hvor stor andel av landets BNP som var kaffe da, men jeg antar det var vesentlig. I dag står kaffe for en stor andel av eksporten til Brasil, og det er fortsatt verdens største kaffeland.

Så helt tilbake til tidlig 1800 tall, fikk vi Brasiliansk kaffe opp til Norge med returreiseskipene våre.

Kaffen vår merkes på gården i Brasil

Kvalitet

Brasiliansk kaffe har derfor i mange år vært hovedingrediensen i mange av de meste kjente norske kaffeposene. Smaksprofilen som er typisk for Brasiliansk kaffe er nettopp en fyldig, nøttete og søt smak. Så det er jo ikke så rart at det nærmest ligger i kulturen vår å like dette, som ski på beina og is på 17.mai drikker vi mest kaffe fra Brasil her i landet.

Det som har begynt å skje de siste årene, er at interessen for spesialkaffe, og prisene dette tiltrekker seg, har gjort at også Brasilianerne har begynt å se på mer komplekse smaker i kaffe. Mer høytgrodd kaffe og andre sorter.

Så kanskje om noen år kan du få en fruktig, syrlig og kompleks kopp kaffe også fra Brasil, vi ser allerede noen eksempler på dette og har begynt å ta inn fra noen gårder som jobber med mer moderne prosesser.

Sporbarhet og etikk

En av de store oppsidene for oss, når vi kjøper kaffe fra Brasil, er at det er et moderne land på måter mange andre kaffeland ikke er det. Det er godt utbygget infrastruktur og handelsnæring og det er mye lettere å få godkjenninger og kontrollinstanser inn på banen for å sikre at det ikke brukes hverken barnearbeid eller ulønnet eller dårlig lønnet arbeidskraft. All kaffen vi kjøper fra Brasil, er både UTZ og Rainforrest Alliance godkjent. Det er rett og slett lettere for oss, langt her oppi nord, å vite hva som foregår, uten å hele tiden måtte dra ned og kontrollere selv, slik vi må og gjør i andre land.

Vi har i dag kaffe fra et kooperativ 6 timer nord for Rio, i flere av av posene våre. Noe nøttete og fyldig og veldig god kaffe, og noe litt mer annerledes.

Kaffeturer

Takk til sponsorer!

Tusen takk til våre sponsorer som gjorde det mulig for oss å reise til Melbourne, Australia for å konkurrere i World Barista Championship.

Les »
Ukategorisert

Ny Nord Fruktig!

Vi har nå fått inn nye bønner til Nord Fruktig, og denne gangen har vi gått for en bærtørket kaffe fra Yirgacheffe i Etiopia.

Les »
Kaffeturer

Norgesmester igjen!

Alexander gjorde det igjen. 31. mai gikk han på scenen foran et dommerpanel hos Fuglen Kaffebrenneri i Oslo. 

Les »
Kaffeturer

London Coffee Festival

Inntrykkene var mange og det føltes rart å igjen gå skulder til skulder med tusenvis av mennesker inne blant utstillere på en messe

Les »
kaffe kvinner sorterer
Kaffeturer

Kibari Estate

Dette er en familiegård som ligger i Nkubu by som ligger på østsiden av Mount Kenya innenfor Meru fylke. Kibari ligger i en av de mest fruktbare og mest vannrike delene av Afrika med te, kaffe og melkeproduksjon som de viktigste næringskildene.

Les »
Skroll til toppen

Velg din favoritt

Når vi leter etter kaffen vi skal ha i vårt utvalg, legger vi vekt på å ha en bredde i smaker og opprinnelsesland.  Alle har forskjellig forhold til smak og aroma, så vi har satt sammen en variasjon av abonnementer for at du skal kunne finne den kaffen du vil ha i postkassa!  
 

AMERIKASKaffe fra Amerika er en reise i smak og aroma!
Fra Brasil, verdens største kaffeprodusent, får du den kjente søte smaken av nøtter, sjokolade og moden frukt.
  Reiser man nordover til Colombia og Peru, finner man typisk mer kompleksitet, fruktighet og balansert syre.  I fjellene gjennom Mellom-Amerika, Panama, Costa Rica, Nicaragua osv. er det en symfoni av forskjellige arter, prosesseringsmetoder og spennende kultur og historie forbundet med kaffe.  I denne pakken får du mulighet att utvide og utforske paletten din.

AFRIKAS – Kaffe kommer opprinnelig fra Afrika. Nærmere bestemt sør for Sahara i fjellområdene forbundet med Riftdalen. Det er her man finner de originale artene i sitt perfekte habitat. Generelt er kaffe fra Afrika kjent for å være fruktig og kompleks. I ekstreme høydemeter over 2000 meter får kaffebærene utviklet den søte smaken i vulkansk, mineralrik jord.
Fra Etiopia velger vi ofte saftig, fruktige kaffe med frisk syre og floral aroma med aromaer som bergamott og sitrus, smaker som fersken og jordbær .
Kenya og Tanzania byr ofte på dypere bærsmak, tydelig syre og kompleks, fruktig aroma. Her finner du smaker såsom kan man tenke solbær, kirsebær, nyper og sort te.
Rwanda produserer mye moden fruktsmak, tenk rosin og kombinert med eple og stenfrukt. 

ESPRESSO –  Kaffen i dette abonnementet er valgt spesifikt for å gi en rik smaksbombe av en espresso.Vi handler kaffe med høy og jevn kvalitet på bønnene, noe som gjør at vi kan behandle kaffen forsiktig uten å brenne den så hardt at den blir bitter.  Dermed bevarer vi den komplekse smaken og aromaen som finnes i kaffen!  Vår espresso gir en veldig balansert og god smak i melkebaserte kaffedrikker.

ØKOLOGISK – Vi har til enhver tid et lite utvalg av Økologisk kaffe.  Folk flest er opptatt av miljøet, derfor finner vi økologisk kaffe med en smaksprofil som folk flest liker. Ofte søt, med rund smak og god syre. 

Få siste nyheter, kaffetips og gode tilbud rett i innboksen!